שמנים צמחיים בשימוש יומיומי – לא רק בצלחת
אנו משתמשים בשמנים צמחיים למאכל, תוספת למשקאות ומזונות, עיסוי והזנת העור והשיער ולשמירה על הבריאות ומניעת מחלות.
קיימים סוגים שונים של שמנים צמחיים התורמים לבריאותינו ולכל אחד מהם ערכים תזונתיים אחרים וסגולות ייחודיות לו.
מה מאפיין כל שמן? מה הייחודיות שלו? לאיזה מצבים נשתמש בו?
שמן זרעי המפ
שמן מאכל הנמצא בשימוש במשך אלפי שנים, עדויות ראשונות על שימוש הופיעו על פפירוסים מצריים משנת 1700 לפני הספירה. לשמן גוון ירקרק בעל טעם אגוזי עשיר.
שמן זרעי המפ הוא השמן בעל הריכוז הגבוה ביותר של חומצות שומן חיוניות מכל שמן צמחי אחר בעולם.
השמן עשיר מאוד בחומצות שומן מסוג אומגה 6 ואומגה 3 וברכיבים תזונתיים כויטמינים, מינרלים, כלורופיל, סיבים ועוד. מבין כל שמני המאכל הקיימים כיום ונחשב כמזון בעל ערך בריאותי גבוה.
נטילה יומית של כף עד שתיים של שמן זרעי המפ מספקת את מירב הצריכה היומית של חומצות שומן חיוניות באדם מבוגר.
בנוסף מכיל שמן המפ חומצת שומן מסוג חומצה פלמיטית הנמצאת בריכוזים גבוהים בחלב אם, חומצת שומן זאת מהווה מקור תזונתי חשוב בעל ערך בריאותי רב. שמן זרעי המפ מספקת לגוף ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן חיוניות, חלבונים, פיטוסטרולים, כלורופיל ונוגדי חמצון ייחודיים.
שמן זרעי המפ מתחמצן מהר לכן יש לשמור אותו בקירור ולסיים את תכולת הבקבוק תוך 30 יום מרגע הפתיחה.
יתרונות: ריכוז גבוה של נוגדי חמצון, בריאות העור,השיער והצפורניים, השלמה יומית של חומצות שומן חיוניות, בריאות המוח, חיזוק מערכת החיסון, סרטן, הפחתת דלקות.
שימושים: הוספה למזון, עיסוי, הזנת העור, דלקות בעור, שפתיים יבשות ומבוקעות, תוספת לסלט.
שמן קוקוס
שמן הקוקוס תפס מקום של כבוד בשנים האחרונות והשימושים בו רבים מגוונים.
השמן מצויין לבישול ואפיה. שמן הקוקוס מורכב מ- 90% שומנים רווים שגורמים לו להתגבש בטמפרטורת החדר ולא להישרף ולהתחמצן במהלך הבישול. השמן מתאים לטיגון קצר, תבשילים, עוגות, בצקים (בהנחה וטעם הקוקוס אינו דומיננטי מדי עבורכם).
מחקרים שנערכו עם שמן הקוקוס הוכיחו את תרומתו בחיזוק מערכת החיסון, איזון רמות הכולסטרול, הפחתת משקל.
שמן קוקוס עשיר החומצה לאורטית (lauric acid) , לחומצה פעילות נוגדת פטריות, וירוסים וחיידקים. חומצה לאורטית משמשת בתאים לייצור אנרגיה ומכאן שהגוף מנצל אותה להפקת אנרגיה וכמעט ואינה נאגרת במאגרי השומן.
שמן קוקוס משמש לטיפוח והגנה על עור הגוף והשפתיים. השמן יוצר שכבת בידוד המצמצמת את איבוד הנוזלים הגורמת להתייבשות העור.
טיפ: ניתן לערבב שמן קוקוס עם מעט סוכר או מלח על מנת ליצור פילינג טבעי.
יתרונות: חיזוק מערכת החיסון והפחתת מצבים דלקתיים, מחזק כנגד מזהמים ופטריות, משפר את מראה העור, ירידה במשקל, שיפור הזיכרון והריכוז.
שימושים: בישול, אפיה, תחליף סבון, שמן למריחה על העור, מסיר איפור, מרכך שיער ומזין את עור הקרקפת, מלבין שיניים, שמן לעיסוי.
שמן זרעי ענבים
שמן זרעי ענבים הוא תוצר של תעשיית היין העולמית. מה יעשו עם כל הזרעים של הענבים???
שמן זרעי ענבים הוא מקור עשיר לויטמין E, חומצה אולאית (אומגה 9) וחומצות שומן חיוניות נוספות.
השמן מתחלב בקלות וטעמו אינו דומיננטי ומכאן שמתאים להכנת ממרחים ומטבלים.
שמן זרעי ענבים בקבישה קרה עשיר בנוגדי חמצון מסוג פלאבנואידים ופוליפנולים, בנוסף לויטמין E וחומצות השומן החיוניות מסוג אומגה. יש הטוענים שצריכה קבועה של שמן זרעי ענבים מסייעת מניעת סרטן ומחלות לב וכלי דם. נוגדי החמצון בשמן מגנים על העור מנזקי קרינת השמש ומריחתו מהווה כמגן קרינה טבעי. שמן זרעי ענבים שאינו מכבישה קרה נחשף לחום גבוה וכימיקלים שתפקידם לנקז את השם כגון: haxane.
שמן זרעי ענבים מכבישה קרה מתאים במיוחד לעורם של תינוקות ופעוטות כשמן עיסוי ולהגברת הלחות בעור.
יתרונות: עשיר בנוגדי חמצון, נוגד דלקת, אנטי אייג'ינג, חיזוק כלי הדם ומניעת טרשת עורקים, איזון שומני הדם ורמות הסוכר בדם.
שימושים: הכנת ממרחים ומטבלים, תוספת לסלט, מריחה על העור, עיסוי מפרקים כואבים ומודלקים.
שמן אבוקדו
אבוקדו הוא הפרי העשיר ביותר בשומן. שמן האבוקדו עשיר ברכיבים התומכים בבריאות הלב וכלי הדם. שמן האבוקדו מכיל שומנים לא רווים המסייעים להפחתת רמות הכולסטרול. השמן עשיר בנוגדי חימצון ולוטאין החיוני לבריאות העין. שמן האבוקדו נשרף בטמפרטורה של 270 מעלות ונחשב לשמן צמחי יציב ובריא המתאים לבישול, אפיה.
שמן האבוקדו מכיל סרולין (sterolin) המפחית הופעה של כתמי גיל וכתמי שמש, ובמריחה חיצונית יכול לסייע להעלים אותם, אשלגן ולציטין התומכים בבריאות העור והשיער, מזרז הגלדה של פצעים, אקזמות, סבוריאה ודלקות עור.
יתרונות: איזון לחץ הדם, איזון שומני הדם, דלקות מפרקים, בריאות העור, דלקות חניכיים.
שימושים: בישול, תוספת לסלט, מסיכה לשיער, מריחה על העור , מריחה על החניכיים.
שמן זרעי דלעת
יש המכנים אותו כ"שמן הקוקוס החדש", שמן סמיך ועשיר בעל גוון ירקרק המופק מכבישה של זרעי הדלעת.
שמן זרעי דלעת משמש ברפואה הטבעית המסורתית למניעה וטיפול בטפילי מעיים הודות לחומצות השומן ונוכחות של אבץ. שמן זרעי דלעת עשיר בנוגדי חמצון מסוג ויטמין E, ויטמין K, ויטמין A, אבץ, חומצות שומן חיוניות ופיטוסטרולים.
מריחה על העור מעלה את רמת הלחות בעור והתחשדותו היוצר מראה עור בריא, צעיר וקורן. בנוסף, שמן הדלעת מחזק את שורשי השיער ומעכב אנזימים הפוגעים בצמיחת השיער.
שמן זרעי דלעת אינו מתאים לבישול ואפיה מאחר וחימומו פוגע באיכות ומבנה השמן וגורם לאיבוד הויטמינים וחמצון חומצות השומן. מתאים לשימוש ברטבים, ממרחים ומטבלים וכתוספת לשייקים.
יתרונות: תומך בהורמונים מיניים ובמערכת הרביה של הגבר והאישה, משפר ליבידו, מחזק קולאגן, הגדלה של בלוטת הערמונית, איזון שומני הדם.
שימושים: מריחה על העור, מריחה על השיער, בליעה למיגור טפילי מעיים בבני אדם ובבע"ח, תוספת למזון.
שמן שקדים
שמן שקדים בעל צבע בהיר מאוד עד שקוף ובעל ריח עדין. שמן שקדים בעל גוון צהבהב הוא בד"כ מהול בשמן חמניות או שמן צמחי אחר. נמצא בשימוש נרחב בקרב מעסים והן בשימוש בייתי להזנה וריכוך העור, הזנת השיער, מניעת קצוות מפוצלים ושבירה של סיב השערה כתוצאה מיובש.
שמן שקדים עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות, פיטוסטרולים, חומצה פולית, מגנזיום, ויטמין A, ויטמינים מקבוצת ה-B ואומגה 3.
יתרונות: איזון שומני הדם, יתר לחץ דם, הפחתת מצבים דלקתיים, מקל על אדמומיות וגרד בעור, מחדש תאי עור, ממצק את העור, משפר זרימת דם, מפחית נשירת שיער.
שימושים: הסרת איפור, במריחה מפחית כהות מתחת לעיניים, שפתיים יבשות ופצועות, שמן לשיער, כאבי מפרקים, כאבי שרירים.